Mój ulubiony koktajl z mango i nasionami Chia

Od kiedy jestem mamą częściej siedzę w kuchni. Mam większą świadomość tego co jem i wciąż pracuję nad sobą by ograniczyć produkty przetworzone. Wszystko po to by podawać swojemu dziecku zdrowe jedzenie a w przyszłości nauczyć je zdrowego trybu życia. Nie mogłabym nauczyć dziecka zdrowego trybu życia sama go nie prowadząc. Co masz w sobie- to przekażesz dalej.

Wiele osób powie, że zdrowe jedzenie jest modne. Jeśli to nawet byłaby prawda, to najlepsza moda na świecie! Moda na zdrowie? Czy coś wpływa lepiej na nas niż zdrowie?

„W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH”!!!!

Dla mnie to nie jest moda. Kiedyś, Świat poszedł w kierunku hurtowni, przetwórni, zaoszczędzania pieniędzy na czym tylko się da. Teraz, ludzie mają większą świadomość tego co jedzą. Czytają etykiety, kupują produkty nieprzetworzone, a dzięki programom kulinarnym czy przepisom w internecie, potrafią w łatwy sposób stworzyć coś pysznego.

Jeszcze kiedy byłam w ciąży zaczęłam sobie robić zdrowe koktajle. Poznałam kilka fajnych przepisów, które powtarzałam, potem trochę modyfikowałam aż w końcu wyszedł mi przepis na obecnie mój ulubiony koktajl z mango i nasionami Chia.

Przygotowanie jest banalne!

Składniki:

  • 1 duże mango
  • 1 mały banan ( albo pół dużego ) Nie polecam większej ilości banana bo zaburzy smak mango.
  • 1 kefir
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 0,4 l mleka kokosowego
  • 4 duże łyżki nasion Chia

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy pokrojone mango i banana. Zalewamy owoce kefirem i jogurtem a następnie blendujemy. Wkładamy na chwilę do lodówki.
  2. Do garnka wlewamy mleko kokosowe ( najlepiej robione przez Was* ). Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy nasiona Chia. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż masa zrobi się gęsta. Po kilku minutach otrzymamy pudding. Czekamy aż ostygnie.
  3. Nakładamy najpierw kokosową masę do szklanek a potem zalewamy koktajlem z mango. Na wierzch warto posypać koktajl granolą by dodać mu chrupkiej tekstury.

Koktajl możecie wymieszać lub sączyć po kolei 🙂

Smacznego!

DSC01832

* Mleko kokosowe bardzo łatwo przygotować samemu. Trzemy kokosa lub w mniej leniuchowatej wersji kupujemy wiórki kokosowe. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do godziny czasu. Gdy wiórki zrobią się miękkie zawijamy je w gazę i do jakiegoś naczynia wyciskamy z nich wszystko, ile tylko mamy sił. I w ten oto sposób mamy swoje, ekologiczne, prawdziwe mleko kokosowe 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s